Ciasto z czarną porzeczką i budyniem z bezą

studio kuchnia | Ciasto z czarną porzeczką i budyniem z bezą

Miękkie ciasto z czarną porzeczką, przykryte cieniutką warstwą budyniu waniliowego i chrupiącą bezą. Uwielbiam takie ucierane ciasta z owocami, zwłaszcza z czarną porzeczką, która ma wspaniały głęboki smak i kolor. Ciasto wyszło przepyszne, słodziutkie z kwaskowym posmakiem, polecam!!
jeśli lubicie wypieki z czarną porzeczką, znajdziecie tutaj więcej inspiracji:)

czas przygotowania 90 minut 

potrzebujesz

ciasto

400 g czarnej porzeczki
320 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru
4 jajka „zerówki”
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli

budyń

400 ml mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
50 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej

beza

4 białka
100 g cukru
szczypta soli

studio kuchnia |Ciasto z czarną porzeczką i budyniem z bezą

przygotowanie

Mleko na budyń podgrzać w garnuszku. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyciągnąć nasionka, dodać do mleka. Wyłączyć palnik kiedy mleko się zagrzeje. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąki pszennej i ziemniaczanej. Wymieszać, dodać chochelkę ciepłego mleka, ponownie wymieszać. Następnie przelać całość do garnuszka z mlekiem i zagęścić budyń na małym ogniu. Cały czas mieszając! Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, budyń powinien mieć odpowiednią gęstość.

Zrobić ciasto, utrzeć masło z cukrem i solą na gładką masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż powstanie gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto.

Formę o wielkości 23 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wygładzić szpatułką. Położyć czarną porzeczkę i delikatnie przykryć budyniem. Piec przez 35 minut w temperaturze 180 st.

W między czasie ubić białka z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Podpieczone ciasto przykryć bezą i wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 st. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 60 stopni i suszyć bezę przez 20 minut.
Ostudzić przed podaniem. Smacznego!

studio kuchnia |Ciasto z czarną porzeczką i budyniem z bezą