Ciasto czekoladowe pomarańczowo-figowe

studio kuchnia | Ciasto czekoladowe pomarańczowo-figowe

Food pairing jest modny i pobudza wyobraźnię osób, które lubią gotować.
Czy łączyliście kiedyś pomarańcze z figami? Nie jest to takie niezwykłe połączenie,  c
hoć rzadko spotkamy te owoce w jednym daniu. Figi i pomarańcze w rzeczywistości mają wiele wspólnych aromatów, dzięki którym świetnie się łączą i to nie tylko w słodkich deserach. Najbardziej aromatycznym połączeniem, to nuta cytrusowa.
Dzisiejsze ciasto zrobiłam pod myślą tej kombinacji owocowej. Ciasto czekoladowe jest wilgotne, puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. W środku ukryte jest nadzienie pomarańczowo-figowe z orzechami laskowymi. I jakby ta dekadencja nie była wystarczająca, znajdziecie w nim także oszałamiający krem czekoladowy z mascarpone. Ostrzegam, powala na kolana (:

studio kuchnia | Ciasto czekoladowe pomarańczowo-figowe

czas przygotowania 2 godziny

potrzebujesz

ciasto czekoladowe

260 g mąki
80 g kakao w proszku
200 g cukru
150 g cukru brązowego
90 ml oleju roślinnego
300 ml kefiru
2 jajka ‚zerówki’
180 ml mocnej kawy
2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii
szczypta soli

nadzienie pomarańczowo-figowe

5 małych pomarańczy
150 g suszonych fig, pokrojonych na małe kawałki
100 g cukru
20 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
starta skórka z jednej pomarańczy

krem czekoladowy z mascarpone

250 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
150 g cukru pudru
40 g kakao w proszku

studio kuchnia | Ciasto czekoladowe pomarańczowo-figowe

przygotowanie

W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem brązowym, wanilią, olejem i kefirem. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko wymieszać, dodać kawę, dalej mieszając. Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i równomiernie rozdzielić ciasto. Włożyć do piekarnika na 40-45 minut i piec w temperaturze 180 stopni C. Następnie wyjąć i wystudzić. Wyjąć z formy, nierówności obciąć ostrym nożem.

Pomarańcze obrać ze skórki i wyciąć miąższ pomiędzy białymi błonkami. Włożyć do rondelka, dodać cukier i startą skórkę pomarańczową, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Zdjąć z palnika, dodać suszone figi i orzechy laskowe. Odstawić do ostygnięcia.

Do dużej miski wlać śmietanę, dodać cukier, kakao i mascarpone. Ubić do gęstego kremu.

Na paterze ułożyć pierwsze ciasto, posmarować nadzieniem pomarańczowo-figowym i przykryć drugim ciastem. Wierzch i boki ozdobić kremem czekoladowym. Dowolnie udekorować. Włożyć na 30 minut do lodówki. Smacznego!