Ciasteczka owsiane z borówkami

studio kuchnia |Ciasteczka owsiane z borówkami

Łatwy przepis na kruche ciasteczka z dodatkiem owsianki, czekolady i suszonych borówek. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. W szczelnie zamkniętym pojemniku ciasteczka trzymają się do 5 dni, dłużej niestety nie były testowane:)

10 minut | 1 h w lodówce | 25 minut pieczenia

40 sztuk

Przygotowanie

200 g cukru
240 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
200 g mąki
280 płatków owsianych
1 szklanka czekoladowych kropelek deserowych
1 szklanka suszonych borówek

Przygotowanie

Płatki owsiane wsypać do blendera i krótko zmiksować, uważać aby nie zmiksować całkowicie na mąkę. 

Cukier, masło i jajka włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Dodać płatki owsiane razem z mąką i wymieszać. Następnie wsypać czekoladowe kropelki i borówki. Delikatnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zwinąć ciasto w wałki i pociąć na kawałki. Ułożyć je na blaszce z sporymi odstępami. Delikatnie spłaszczyć łyżką na pół cm grubości krążki. Piec przez 25 minut w temperaturze 160 st.
Smacznego!

studio kuchnia |Ciasteczka owsiane z borówkami

Oatmeal cookies with chocolate and dried blueberries

1 1/4 cup sugar
1 1/4 cup butter at room temperature
2 eggs
1 1/2 cup flour
2 1/4 cup oatmeal
1 cup chocolate dessert drops
1 cup dried blueberries

Pour the oatmeal into a blender and puls, be careful that it doesn’t turn into flour.

Place the butter in a bowl together with sugar and eggs. Stir until the mixture becomes light and smooth. Add the oatmeal and flour then stir again. Next add the chocolate drops and blueberries and stir gently. Cover the bowl and place in the fridge for an hour.

Prepare a baking sheet lined with baking paper. Then roll the dough into rolls and cut into pieces. Lay them on the baking sheet, leaving some space between them. Use a spoon to flatten them gently. Bake for 25 minutes at 325 °F.

Enjoy!