Brownie z mascarpone i truskawkami

studio kuchnia | Brownie z mascarpone i truskawkami

Mięciutkie, wilgotne i delikatne brownie z sernikowym środkiem i lekką truskawkową nutą. Wspaniała kombinacja czekolady z serkiem i truskawkami,  które doskonale współgrają ze sobą. Muszę przyznać że pierwszy raz robię kombinację ciasta czekoladowego z truskawkami, jakoś nigdy mnie na to nie brało,)) Jestem zakochana! Polecam Wam, jest pyszne i bardzo proste do zrobienia.

1 godz 20 minut | 12 kostek

Potrzebujesz

Masa sernikowa

250 g truskawek
250 g mascarpone
1 jajko
4 łyżki cukru pudru

Brownie

175 g gorzkiej czekolady
75 g solonego masła
4 jajka
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dekoracja

6 truskawek
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

studio kuchnia | Brownie z mascarpone i truskawkami

Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło z czekoladą i ekstraktem waniliowym, ostudzić. W misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać masło czekoladowe, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Mascarpone wymieszać z jajkiem i cukrem pudrem. Truskawki opłukać, odciąć ogonki oraz pokroić na ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Na spód blaszki wyłożyć połowę ilości masy czekoladowej, następnie całą część masy sernikowej, posypać truskawkami i przykryć resztą masy czekoladowej. Wsunąć do piekarnika na 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

studio kuchnia | Brownie z mascarpone i truskawkami

Na dekorację ubić mascarpone z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego. Truskawki opłukać i przekroić na pół. Brownie pokroić w jednakowe kostki, udekorować masą z mascarpone i truskawkami.
Smacznego!

studio kuchnia | Brownie z mascarpone i truskawkami