Babeczki migdałowe z borówkami

studio kuchnia | Babeczki migdałowe z borówkami

Babeczki na kruchym migdałowym spodzie, z wilgotnym migdałowym nadzieniem i borówkami.  Wspaniałe, ponieważ migdały i borówki to duet doskonały! Babeczki są bezglutenowe, świetnie się przechowują i pozostają kruche i smaczne przez kilka dni. Najlepsze na spotkania przy kawce i niesamowicie wciągające! 

studio kuchnia| Babeczki migdałowe z borówkami

czas przygotowania 60 minut | 6 babeczek

potrzebujesz

spód

90 g zmielonych migdałów
40 g maki ziemniaczanej
60 g zimnego masła
1 małe jajko ‚zerówka’
40 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
szczypta soli

nadzienie migdałowe

150 g zmielonych migdałów
125 g cukru
100 g masła, w temperaturze pokojowej
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko ‚zerówka’
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

100 g borówek
2 łyżki płatków migdałowych

studio kuchnia | Babeczki migdałowe z borówkami

studio kuchnia | Babeczki migdałowe z borówkami

przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z cukrem pudrem. W osobnej miseczce roztrzepać jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały, cukier waniliowy i sól, wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
W dużej misce roztrzepać jajko, wymieszać z masłem, cukrem, zmielonymi migdałami, mąką ziemniaczaną, wanilią i skórką z cytryny na jednolitą masę.
Foremki na babeczki wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek, lekko podsypując mąką ziemniaczaną. Wyciąć kółka o średnicy nieznacznie większej niż foremki. Wycięte krążki przenieść do foremek i dokładnie je wylepić. Dno nakłuć widelcem.
Wyłożyć nadzieniem migdałowym, posypać borówkami i płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 st C. przez 30 – 35 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Smacznego!