Lasagne z bakłażanem i trzema serami

studio kuchnia | lasagne-z-baklazanem-i-trzema-serami

Właśnie uświadomiłam sobie, że uwielbiam lasagne:) Ta jest przepyszna, z grillowanym bakłażanem, przekładana lekkim sosem pomidorowym z ricottą i domo robionymi płatami lasagne. Zapiekana pod wspaniałą kremową warstwą serową zrobioną z mozzarelli i parmezanu. Dla każdego kto kocha serowe danie makaronowe, to prawdziwe comfort food!

czas przygotowania 2 godziny 30 minut | 6 porcji

studio kuchnia | lasagne-z-baklazanem-i-trzema-serami

potrzebujesz

ciasto na lasagne

400 g mąki pszennej typu 500 lub semola rimacinata
4 jajka ‚zerówki’
4 łyżki oleju extra vierge
4 łyżki wody
szczypta soli

sos pomidorowy z ricottą

2 bakłażany
6 pomidorów
700 ml przecieru pomidorowego
250 g ricotty
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
sol i pieprz czarny
olej z oliwek

kremowy sos serowy

2 kulki mozzarelli
200 g parmezanu
1 jajko ‚zerówka’
5 łyżek śmietany kremowki
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | lasagne-z-baklazanem-i-trzema-serami

przygotowanie

Zagotować wodę w dużym garnku, wyłączyć palnik i włożyć pomidory na 10 sekund do wrzącej wody. Wyjąć je i przepłukać pod zimną wodą. Zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki i wyjąć pestki. Miąższ posiekać na malutkie kawałki.
Rozgrzać olej w garnku, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory i dusić przez 10 minut. Dodać przecier pomidorowy, pietruszkę, oregano, paprykę, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 30 minut.

Mąkę przesypać na blat kuchenny lub stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać jajka, olej, wodę oraz sól. Wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, przez około 5–10 minut. Podsypać mąką i przykryć ściereczką.

Bakłażany pokroić na długie cienkie plastry, oprószyć solą i odstawić na około 10 minut. Osuszyć i układać partiami na mocno rozgrzanej patelni grillowej, skrapiać oliwą i grillować z obu stron aż bakłażan nieco zmięknie.

W dużym garnku zagotować wodę z solą.
Ciasto na lasagne podzielić na 8 równych części. Każdą z części przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę do wałkowania makaronu, rozwałkować jak najcieniej. Ciasto pokroić na płaty lasagne i włożyć do gotującej się wody na 1 minutę. Wyjąć i od razu spłukać pod zimną wodą.

Sos pomidorowy wymieszać z ricottą i doprawić solą i pierzem.
Mozzarellę i parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z jajkiem i kremówką. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować żaroodporną formę, wysmarować oliwą, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, następnie ułożyć warstwę z bakłażanów. Zrobić jeszcze dodatkowe 4 takie warstwy i zakończyć kremowym sosem serowym. Włożyć do piekarnika i piec 30-40 minut w temperaturze 180 st. Smacznego!