Bułeczki z pesto

studio kuchnia | Bułeczki z pesto

Ślimaczki z ciasta francuskiego pieczone z domowym pesto i suszonymi pomidorkami. Są prościutkie do zrobienia, przy odrobinie wysiłku można taką ciepłą przekąskę podać na imprezach, do grilla czy na zimno na pikniku. Wiele nie trzeba, bo z gotowego ciasta francuskiego, świeżego pesto i suszonych pomidorków są upieczone w mgnieniu oka.

1 godz | 4 porcje

Potrzebujesz

Pesto

60 g orzechów pinii
80 g startego parmezanu
1 wiązka świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 cytryny
sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki

1 arkusz ciasta francuskiego
10 suszonych pomidorków

garść orzechów pinii

Przygotowanie

Czosnek obrać oraz pokroić, przełożyć do blendera razem z parmezanem, bazylią, orzeszkami oraz oliwą. Wycisnąć sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.

Arkusz ciasta francuskiego wyjąć z lodówki, rozwinąć na folii spożywczej. Wysmarować pesto. Pomidorki przeciąć na pół oraz rozłożyć na pesto. Ciasto zwinąć w roladę, następnie zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

studio kuchnia | Bułeczki z pesto

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć z folii i ostrym nożem pokroić w plastry o grubości 1 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać orzeszkami pinii oraz wsunąć do piekarnika na 15-20 minut.

Upieczone bułeczki można podawać na papierkach do muffinek.
Smacznego.

studio kuchnia | Bułeczki z pesto