Tajski burger z kurczaka

studio kuchnia | Tajski burger z kurczaka

Prosty, lekki, nie za dużo składników jak to w azjatyckiej kuchni. W smaku; orientalna kuchnia w jednym kęsie. Burger z kurczaka jest pikantny, sos robiłam na słodko a kolendra i chrupiący ogórek dodają świeżości. Idealna harmonia smaku. Azja w bułce, polecam.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Burger

1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 żółtko
2 łyżki mąki
garść zielonej fasolki szparagowej
1/2 czerwonej ostrej papryczki
1 wiązka kolendry
sól i świeżo mielony pieprz

Sos

1/2 szklanki słodkiego sosu chili
2 łyżki majonezu
1 limonka
1 ząbek czosnku

Dodatki

1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 świeży ogórek
4 listki sałaty
4 bułki z sezamem

Przygotowanie

Burger

Zagotować osoloną wodę, wrzucić fasolkę oraz gotować przez 3 minuty. Odcedzić i spłukać pod zimną wodą, następnie pokroić w cienkie krążki. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do blendera. Papryczkę pokroić i dodać razem z pastą curry do kurczaka, zmiksować.

Kolendrę opłukać i posiekać, połowę dodać do kurczaka razem z żółtkiem, mąką i fasolką. Doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać. Podzielić na 4 części i uformować hamburgery. Rozgrzać łyżkę oliwy i masła na patelni, smażyć na małym ogniu około 7 minut z obu stron.

Sos

Czosnek obrać i wycisnąć, dodać do sosu chili. Sok z limonki wycisnąć nad sosem oraz dodać majonez i resztę kolendry. Wymieszać.

Wykończenie

Ogórek obrać, pokroić w cienkie paski. Sałatę opłukać.

Bułki przekroić, na dolną część położyć listki sałaty, hamburgery z kurczaka i ogórka. Polać słodkim sosem i przykryć górną częścią bułki. Smacznego.

studio kuchnia | Tajski burger z kurczaka

Więcej ochoty na Italian style hamburger?