Tagliatelle z mięsem mielonym i pesto z jarmużu

studio kuchnia | Tagliatelle z miesem mielonym i pesto z jarmuzu

Jarmuż, pieczarki, wołowina i czosnek: ten przepis zawiera kilka moich ulubionych smaków. Kiedy wszystkie one zostaną wymieszane z mascarpone i tagliatelle, otrzymamy najbardziej kremowy, najsmaczniejszy i pełen warzyw makaron. Jest to szybkie, zdrowe i smaczne danie. Polecam!

30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

500 g tagliatelle
500 g mięsa mielonego wołowego
250 g pieczarek
200 g mascarpone
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
sól i pieprz czarny
2 łyżki oleju z oliwek

rukola do posypania

pesto z jarmużu

80 g startego Parmezanu
80 g jarmużu
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
100 ml oleju extra vierge
soku z 1/2 cytryny
80 g prażonych orzeszków pinii

przygotowanie

W dużym garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Gotować makaron, aż będzie al dente. Tuż przed odcedzeniem zachować 1 szklankę wody spod makaronu.

Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, wyciąć stwardniałą część łodygi, a liście pokroić w paseczki. Wszystkie składniki na pesto włożyć do blendera i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Rozgrzać olej na patelni, smażyć pieczarki na wysokim ogniu aż się zrumienią. Dodać cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i dusić aż się zeszklą. Następnie dodać mięso mielone, zwiększyć ogień i smażyć cały czas mieszając aż mięso się zrumieni. Dodać mascarpone i wodę spod makaronu oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Wymieszać z pesto i tagliatelle, podać z rukolą. Smacznego!