Sałatka na ciepło z cykorią i sosem z żurawiny

studio kuchnia| Salatka na cieplo z cykoria i sosem z zurawiny

Kolorowa sałatka obiadowa pełna warzyw i wspaniałych smaków. Podana na ciepło z pieczoną cykorią, suszonymi pomidorkami i boczkiem, ona jest lekka, szybka i doskonała na obiad czy kolację z dodatkiem pieczywa. Takie sałatki rozjaśniają mój dzień tylko patrząc na nie, polecam!

20 minut | 4 porcje

potrzebujesz

300 g wędzonego boczku
200 g suszonych pomidorów
4 cykorie
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
50 g rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki dżemu żurawinowego
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | Salatka na cieplo z cykoria i sosem z zurawiny

przygotowanie

Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć boczek na złoty kolor. Oczyścić cykorię i pokroić wzdłuż na cztery części. Dodać szalotkę, czosnek i cykorię do boczku i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać suszone pomidory i dżem żurawinowy oraz pokropić sokiem cytrynowym, dusić przez 5 minut. Wymieszać z rukolą, w razie potrzeby dodać trochę oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podać od razu  z świeżym pieczywem. Smacznego!