Kremowa polenta z parmezanem i pieczonymi jarzynami

studio kuchnia | Kremowa polenta z parmezanem i pieczonymi jarzynami

Soczyste, pieczone warzywa na lekkiej i kremowej polencie z parmezanem. Całość polałam wspaniałym czosnkowo-szałwiowym sosem z lekką nutą cytryny. Na pewno nie zapomnijcie dodać cytryny do sosu, ponieważ dodaje mnóstwo, mnóstwo smaku całej potrawie! Bardzo polecam, jest to prawdziwa bomba smakowa. Ja byłam zachwycona:)

czas przygotowania 30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

pieczone warzywa

300 g broccolini
12 obranych, małych marchewek
300 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
sól i pieprz czarny

sos czosnkowy z szałwią

3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 szalotki, drobno posiekane
3 łyżki posiekanej szałwii
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka startej skórki z ekologicznej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz czarny

kremowa polenta

200 g polenta
500 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka
80 g startego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | Kremowa polenta z parmezanem i pieczonymi jarzynami

przygotowanie

Broccolini, marchewki i pomidorki ułożyć na blachę do pieczenia. Pokropić oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 230 stopni na brązowy kolor.

Na małej patelni roztopić masło na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać szalotkę i czosnek oraz zeszklić, aż będą miękkie i przezroczyste. Dodać skórkę z cytryny, oliwę, szałwię i sok z cytryny. Dusić przez dodatkową minutę. Doprawić solą i pieprzem. 

W rondelku zagotować bulion z mlekiem i wsypać polentę. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż polenta zgęstnieje. Dodać oliwę i parmezan oraz doprawić solą i pieprzem.

Polentę podać od razu z pieczonymi warzywami, polane czosnkowym sosem z szałwią. Smacznego!