Kolorowa sałatka z soczewicy

Kolorowa sałatka z soczewicy | Studio Kuchnia

Soczysta i zdrowa sałatka z zielonej soczewicy. Z  dodatkiem jabłka, suszonych moreli, pistacji i czerwonej cebulki oraz świeżej pietruszki i tymianku. Szybka do zrobienia, pełna smaku i witamin. Wspaniała na lekką, sycącą potrawę z  dodatkiem  chleba, na kompletny obiad można podawać z bulgur.  Resztki idealnie smakują w pracy.  Dobrze  smakuje na ciepło, lecz uważam że jest jeszcze lepsza na zimno kiedy wszystkie smaki miały czas razem się połączyć.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

250  g zielonej soczewicy
1 jabłko
10 suszonych moreli
1/2 szklanki pistacji
1 czerwona cebula
4 cebulki dymki
1 łyżka curry w proszku
1/2 wiązki zielonej pietruszki
4 gałązki tymianku
4 łyżki oleju extra vierge
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Soczewicę wrzucić do garnka, zalać 1/2 L wody. Gotować przez 20 minut, powinna być al dente. Odcedzić i przełożyć do większej miski.

W między czasie obrać cebulę i drobno posiekać. Jabłko opłukać, przekroić na cztery części, wyciąć  gniazdo nasienne  oraz  pokroić w kosteczkę. Morele także pokroić w kostkę. Dymki opłukać, odciąć ogonki oraz pokroić w krążki. Pistacje  posiekać.

Wszystko dodać do soczewicy, doprawić curry, solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką i listkami tymianku. Polać olejem i wymieszać.

Smacznego.

Kolorowa sałatka z soczewicy | Studio Kuchnia