Kolorowa sałatka z krewetkami

studio kuchnia | Kolorowa salatka z krewetkami

Kocham tą sałatkę do ostatniego kęsa, jest to rodzaj żywności którą uwielbiam i najchętniej jem. Kiedy myślę o sałatkach, wyobrażam sobie miski pełne warzyw z dodatkiem ziaren czy chrupiących orzechów. Tą kolorową sałatkę podałam z mnóstwem jarzyn, z krewetkami, nerkowcami i plasterkami awokado oraz pokropiłam winegret z tahini.  Jest to doskonała sałatka na lekki posiłek, popołudniową przekąskę lub zdrową kolację. Tak czy inaczej, sałatka jest świetna i mam nadzieję, że stanie się waszą ulubioną.

czas przygotowania 25 minut | 2 porcje

studio kuchnia | Kolorowa salatka z krewetkami

potrzebujesz

10 krewetek, obranych z pancerzy
100 g groszku cukrowego
1 czerwony buraczek
1 marchewka
100 g czerwonej kapusty
30 g rukwi wodnej
1 cykoria
8 rzodkiewek
1/2 ogórka
1 czerwona cebula
1 awokado
natka pieptruszki
2 łyżki posiekanych nerkowców
1 łyżka czarnego sezamu

2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz czarny
słodka papryka
pieprz cayenne

dressing z tahini

2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chilli
1/4 łyżeczki kolendry w proszku
1/4 łyżeczki kminku w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | Kolorowa salatka z krewetkami

przygotowanie

Zagotować wodę z solą w rondelku i wrzucić groszek cukrowy. Gotować przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
Marchewkę i buraczka obrać ze skórki, następnie wszystkie jarzyny i czerwoną cebulę pokroić na cienkie plasterki, najlepiej używając mandoliny. Cykorię i awokado pokroić w cienkie paski.
Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu, wymieszać z pozostałymi składnikami na dressing z tahini.
Na patelni rozgrzać olej i ułożyć krewetki. Posypać solą, pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Smażyć przez minutkę z każdej strony.

Na talerzach ułożyć rukiew wodną, dodać wszystkie pokrojone jarzyny i groszek cukrowy. Ułożyć krewetki i posypać natką pietruszki, nerkowcami i czarnym sezamem. Podać z dressingiem z tahini. Smacznego!