Grzanki z jagnięciną i fenkułem

Studio Kuchnia | Bruschetta z jagniecina

Grzanki z jagnięciną obtaczaną w ziarnach fenkułu, podawane z duszonym fenkułem i kwaśną śmietaną z miętą. Wspaniale prezentują się na imprezowym stole, można je jeść na ciepło lub zimno. Choć możecie je też zrobić na kolację lub drugie śniadanie.

KUKBUK o nich napisał: „Nowa, aromatyczna odsłona bruschetty – zamiast mozzarelli jest tu jagnięcina, a zamiast pomidorów koper włoski i rzeżucha.”          

8 grzanek | 25 minut

potrzebujesz

200 g jagnięciny bez kości
1 mała bagietka
2 łyżeczki nasion fenkułu
1/2 kopru włoskiego
1 garstka rzeżuchy
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka skórki i soku z cytryny
1 garstka listek mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
sól i świeżo mielony pieprz

przygotowanie

Nasiona fenkułu prażyć na suchej patelni. Następnie zmiażdżyć z solą i pieprzem. Wysmarować mięso przyprawami z obu stron. Rozgrzać masło na patelni, smażyć filet po 5-8 minut z obu stron w zależności od grubości mięsa. Przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.

Koper pokroić na cienkie paseczki, dusić na rozgrzanej patelni z olejem. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić, posmarować oliwą i podgrzać w piekarniku na 180 st.

Śmietanę wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, posiekanymi listkami mięty, solą i pieprzem.
Mięso cienko pokroić, ułożyć na chrupiącą bagietkę, udekorować duszonym koprem, sosem z miętą i rzeżuchą.
Smacznego!

Studio Kuchnia | Bruschetta z jagniecina

Lamb bruschetta with fennel and mint sour cream

200 g lamb fillet
1 small baguette
2 tsp fennel seeds
1/2 fennel
1 handful cress
4 tablespoons sour cream
1 tsp zest and lemon juice
1 handful mint leafs
2 tablespoons olive oil
3 tablespoons butter
salt and freshly ground pepper

Fry the fennel seeds in a dry frying pan. Then crush with salt and pepper. Rub the meat on both sides with the crushed seeds. Preheat the butter in a frying pan, fry the fillet for 5-8 minutes on both sides, the cooking time depends on the thickness of the meat. Then put on a plate, cover with aluminum foil and set aside for 10 minutes.

Cut the fennel into thin strips, simmer in a hot pan with olive oil. Season with salt and pepper.

Cut the baguette into pieces, grease with oil and warm up in the oven set on 180 degrees.

Mix the sour cream with the lemon juice, zest, chopped mint leaves, salt and pepper.
Cut the meat into thin pieces, cover the crispy baguette, garnish with fennel, sour cream with mint and cress.

Enjoy!