Wytrawne tartaletki z serem i jajkami

studio kuchnia | Wytrawne tartaletki z serem i jajkami

Dzisiaj dzielę się wytrawnymi tartaletkami śniadaniowymi na orkiszowym spodzie, nadziewanymi dwoma serami, prosciutto i jajkiem przepiórczym. Są idealne na piknik, wspaniałe jako przekąska, a można nadziewać je czym tylko ma się ochotę. Kocham te tartaletki, są uzależniające i jeżeli macie ochotę zrobić je na nadchodzące śniadanie Wielkanocne, to musicie podwoić składniki…znikają szybko.

czas przygotowania 50 minut | 8 – 10 tartaletek 

studio kuchnia | Wytrawne tartaletki z serem i jajkami

potrzebujesz

spód

130 g mąki orkiszowej
130 g mąki pszennej
120 ml zimnej wody
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie

100 g feta
150 g mozzarella
4 plasterki prosciutto
8 – 10 jajek przepiórczych
8 – 10 pomidorków koktajlowych
pieprz czarny i sól
świeży tymianek

studio kuchnia | Wytrawne tartaletki z serem i jajkami

przygotowanie

Mąkę przesypać do miski, dodać łyżeczkę soli i proszek do pieczenia oraz zrobić dołek w mące. Wlać olej i wodę oraz wymieszać ciasto za pomocą widelca. Następnie ciasto zagnieść ręcznie i odstawić na 15 minut do lodówki, owinięte w folię spożywczą.