Wieniec z kozim serem

studio kuchnia | Wieniec z kozim serem

Wszystko co kocham jest skręcone w ten szalenie smaczny wieniec z chrupiącą skórką posypaną sezamem, kminkiem i solą morską. Aby otrzymać kremowe nadzienie, wystarczy tylko owinąć farsz w ciasto, tak żeby nie wyciekał podczas pieczenia. Świeży, jeszcze ciepły wieniec smakuje jak z najlepszej piekarni na świecie, polecam!

czas przygotowania 2 godziny 30 minut | czas pieczenia 40 minut 

potrzebujesz

wieniec

230 g mąki chlebowej pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
40 ml wody
50 ml mleka
40 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka soli

farsz

150 g twardego koziego sera
1/2 łyżeczki tymianku
1 jajko ‚zerówka’
pieprz czarny

dodatkowo

1 jajko ‚zerówka’
1 łyżka oliwy
kminek
czarny sezam
sól morska

studio kuchnia |Wieniec z kozim serem

przygotowanie

Mleko i wodę podgrzać, wymieszać z drożdżami i miodem, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i olej oraz stopniowo wlewać mleko z drożdżami i zagnieść na elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Złożyć dwa lub trzy razy, za każdym razem na pół, przykryć  i odstawić na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z jajkiem, tymiankiem i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na dwa cienkie prostokąty, posmarować je równomiernie farszem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ruloniki. Zwinąć w spiralę i uformować wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z oliwą i posypać kminkiem, sezamem i solą morską.
Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Smacznego!