Wolno duszona jagnięcina w piwie z żurawiną

studio kuchnia | wolno-duszona-jagniecina-w-piwie-z-zurawina

Jagnięcina wolno duszona w sosie piwnym z dodatkiem świeżej żurawiny i dyni. Jest to danie jednogarnkowe, solidne, lecz zaskakująco lekkie z charakterystycznym słodkim smakiem ciemnego piwa połączonego z delikatnym, kwaskowym smakiem żurawiny. Polecam!

3 godziny | 4 porcje 

potrzebujesz

1 kg jagnięciny
400 g dyni pokrojonej w kostkę 
300 g żurawiny
1,5 szklanki ciemnego piwa, w temperaturze pokojowej
2 szklanki bulionu warzywnego
2 duże cebule, pokrojone na cienkie plasterki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 gałązki tymianku
2 liście laurowe
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | wolno-duszona-jagniecina-w-piwie-z-zurawina

przygotowanie

Mięso jagnięce pokroić w dużą kostkę, rozgrzać masło w garnku z podwójnym dnem. Mięso podsmażyć na wysokim ogniu, na brązowy kolor. Dodać cebulę, czosnek i dynię oraz zeszklić. Posypać mąką, wymieszać oraz zalać piwem i bulionem. Doprawić solą, pieprzem i papryką oraz dodać koncentrat pomidorowy, tymianek i liście laurowe. Dusić przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Następnie dodać żurawinę i cukier, dalej dusić przez 1 i 1/2 godziny. Smacznego!