Ravioli z kozim serem

studio kuchnia | Ravioli z kozim serem

Włoskie pierożki z kozim serkiem i włoską suszoną szynką. Podawane z duszonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Klejone w elastycznym cieście bez jajek. Wspaniałe z wyraźnym smakiem koziego sera do którego idealnie pasują słodkie pomidorki. Zapraszam także na pierożki z marynowanym kurczakiem w stylu chińskim.

1 1/2 godz | 4 porcje

Potrzebujesz

Ciasto

300 g mąki pszennej
100 ml wody
100 ml mleka
1 łyżka oleju z oliwek
1 łyżeczka soli

Farsz

8 cienkich plastrów włoskiej suszonej szynki
300 g sera koziego
50 g tartego parmezanu
świeżo mielony pieprz

Sos

4 łyżki oleju z oliwek
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
bazylia

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wlać wodę i mleko, zagarnąć mąkę do środka wgłębienia. Dodać oleju i soli. Ciasto wyrabiać przez 10 minut , aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć suchą ściereczką i odstawić.

Farsz

Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do blendera razem z serem kozim i parmezanem. Zmiksować oraz doprawić pieprzem, sól nie będzie potrzebna.

Pierogi

Ciasto pociąć na jednakowe części, rozwałkować na bardzo cienkie placki. W równych odstępach ułożyć po łyżeczce nadzienia. Przykryć drugą połową ciasta, delikatnie dociskając przestrzenie pomiędzy nadzieniem, tak aby ciasto się skleiło lecz nie miało powietrza w farszu. Pokroić na kwadraty, z nadzieniem pośrodku.

Sos

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidorki opłukać i przekroić na cztery części. Czosnek obrać oraz drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać pomidorki i listki bazylii.

Wykończenie

Pierogi wrzucić do dużej ilości gotującej się, osolonej wody. Gotować aż wypłyną na wierzch. Odcedzić.

Od razu podać polane cebulką z pomidorkami i bazylią.

Smacznego.

studio kuchnia | Ravioli z kozim serem