Libańska pizza z jagnięciną i serem kozim

Libaska pizza z jagniecina i serem kozim 2

Uwielbiam zrobić i zjeść dobrą pizzę, robię je przynajmniej 2 razy w miesiącu. Najlepsze są te na cieniutkim spodzie z dodatkami pełnymi smaku, jak ta pizza! Oszalałam na jej punkcie, robiłam ją już dwa razy i musiałam się nią z Wami podzielić. I tak ona wygląda: najpierw smarujemy pizzę dressingiem z cytrynową nutą, dodaje to dużo smaku i świeżości. Następnie układamy ser, mieloną jagnięcinę i jarzyny, po upieczeniu podajemy pizzę z sosem czosnkowym i pestkami granatu. Jest to sama perfekcja, z pewnością pokochacie tą pizzę. 

czas przygotowania : ciasto 2 godziny + 30 minut | 2 porcje

potrzebujesz

pizza

350 g mąki pszennej
2 łyżki suchych drożdży (instant)
180 ml chłodnej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżki mleka
1 łyżka oleju extra vierge
1 łyżeczka soli

dressing

2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
1/2 łyżeczki przyprawy sumak (można zastąpić startą skórką z cytryny)
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz czarny
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili

mięso

200 g mielonej jagnięciny
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
pieprz czarny i sól

dodatki

100 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
100 g mozzarelli
100 g tartego koziego sera
2 łyżki orzeszków pinii
2 łyżki pestek granatu

sos czosnkowy

2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
1/2 łyżeczki przyprawy sumak
pieprz czarny i sól
pieprz cayenne
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanej mięty

studio kuchnia | Libanska pizza z jagniecina i serem kozim

przygotowanie

Drożdże wymieszać z wodą i miodem, przesiać mąkę i dodać mleko, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 20 minut (lub mikserem przez 10 min.). Podsypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki na dressing razem wymieszać.
Jagnięcinę wymieszać z przyprawami i uformować małe kuleczki.
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozdzielić na dwa kawałki, rozwałkować na blacie posypanym mąką. Przełożyć na formę do pieczenia oprószoną mąką i posmarować dressingiem. Posypać mozzarellą i serem kozim, ułożyć kuleczki mięsne, pomidory i paprykę oraz posypać orzeszkami pinii. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

W między czasie wymieszać wszystkie składniki na sos czosnkowy.
Pizzę podać posypaną pestkami granatu i z sosem czosnkowym. Smacznego!