Kurczak po marokańsku z daktylami

studio kuchnia | Kurczak po marokansku z daktylami

Nic nie przebije dania jednogarnkowego z kurczakiem, po prostu czuję, że każdy to kocha. Jest to zdrowe comfort food. To danie jest proste, szybkie i smaczne, bez żadnych szalonych smaków. Kurczak po marokańsku z kuskus, warzywami i daktylami, najpierw podsmażony, a następnie upieczony do perfekcji. Daktyle dodają odpowiednią ilość słodkości i wspaniale połączają się z pieczonym kurczakiem. Smacznego!

czas przygotowania 60 minut  | 4 porcje

potrzebujesz

kurczak

8 sztuk ekologicznego podudzia z kurczaka
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 bataty, obrane i pokrojone na grube kawałki
1 marchewka, obrana i pokrojona na duże kawałki
1 bulwa kopru włoskiego, pokrojonego na kawałki
250 g pomidorków koktajlowych
100 g daktyli, moczonych przez 20 minut
100 ml bulionu drobiowego
1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
2 łyżki startego imbiru
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki papryki
2 łyżeczki ras al hanout
1 łyżeczka kurkumy
sok i starta skórka z 1/2 ekologicznej cytryny
6 łyżki oliwy
sól i pieprz czarny

kuskus

250 g kuskus
pestki z 1/2 granatu
2 łyżki posiekanych migdałów
1 szklanka bulionu  
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | Kurczak po marokansku z daktylami

przygotowanie

Kurczaka natrzeć z 2 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką ras al hanout, 1 ząbkiem czosnku i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na żaroodpornej patelni, dodać kurczaka i piec na złoty kolor, około 5 minut. Odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć kurczaka z patelni. Dodać 2 łyżki oliwy, cebulę, czosnek i imbir, zeszklić. Dodać bataty, marchew, fenkuł i resztę przypraw oraz doprawić solą i pieprzem. Piec przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zalać bulionem, zagotować i zdjąć z ognia.

Położyć kurczaka na wierzch, ułożyć pomidorki i daktyle, posypać papryczką chilli i pokropić sokiem z cytryny.
Piec przez 35-40 minut w temperaturze 200 st.

Kuskus zalać gorącym bulionem, pokropić oliwą oraz doprawić  solą i pieprzem. Przykryć i odstawić, aż kuskus napęcznieje. Wymieszać z migdałami, pestkami granatu i pietruszką. Smacznego!