Świąteczny sernik z żurawiną

studio kuchnia | sernik z żurawiną

Wilgotny sernik na kruchym spodzie, polany gęstym sosem żurawinowym. Jest śmietankowy i delikatny w smaku. Chrupiący spód składa się z podłużnych biszkoptów do tiramisu zmielonych z migdałami, nadzienie zawiera dwa rodzaje serów, polewa z czerwonych owoców dodaje świeżości. Jest pyszny, wilgotny i się nie kruszy. Wolno pieczony w niskiej temperaturze. Polecam bardzo!

100 minut + 2 godz. do ostygnięcia

Potrzebujesz

Spód

100 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
100 g masła
100 g płatków migdałowych

Masa sernikowa

250 g ricotty
250 g twarogu zmielonego dwukrotnie
200 ml śmietany 15%
3 jajka
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
1 laska wanilii
1 limonka

Sos żurawinowy

250 g żurawiny
80 g cukru
100 ml czerwonego porto

Dekoracja

1/2 szklanki tartej białej czekolady

studio kuchnia | sernik z żurawiną

Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. Ciasteczka i płatki migdałowe przełożyć do blendera, zalać masłem i zmiksować. Przełożyć do formy z klamrą o średnicy 18 cm. Ucisnąć dnem szklanki i włożyć do lodówki.

Nagrzać piekarnik do 150 st. W misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać ricottę, twaróg i śmietanę, wymieszać. Dosypać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Limonkę przeciąć na pół i wycisnąć sok. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nożem nasionka. Dodać do masy i całość wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę sernikową przelać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wsunąć do piekarnika na 80 minut i upiec na złoty kolor. Odstawić na dwie godziny do ostygnięcia.

W rondelku zagotować żurawinę z cukrem i porto. Zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut. Zdjąć z ognia do ostygnięcia. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy, na wierzch wyłożyć sos żurawinowy i posypać białą czekoladą.

Smacznego.

studio kuchnia | sernik z żurawiną

Cheesecake with cranberries

Bottom
1 packet of sponge fingers (tiramisu)
1/2 cup of butter
1/2 cup of flaked almonds

Cheesecake
1 cup of ricotta
1 cup of cottage cheese
1 cup of sour cream 15%
3 eggs
1/2 cup of sugar
1 tablespoon potato flour
2 tablespoons vanilla sugar
1 vanilla pod
1 lime

Cranberry sauce
1 cup of fresh cranberries
1/2 cup of sugar
1/2 cup of red port

Decoration

1/2 cup of white chocolate

Recipe

Melt the butter. Put the cookies and almonds into a blender, add butter and mix. Put it into a springform tin and put the tin in the fridge.

Preheat the oven to 300 degrees Fahrenheit. Mix the eggs with sugar. Add ricotta, cottage cheese and sour cream and mix. Add patato flour and vanilla sugar. Cut the lime in half and squeeze the juice. Cut the vanilla pod in half and scrape out the seeds with a knife. Stir to a uniform consistency. Put into the springform lined with biscuits. Slide into the oven for 80 minutes and bake until golden brown. Allow to stand for two hours to cool.

Boil the cranberries with sugar and port. Reduce heat and leave for 15 minutes. Remove from heat to cool. Carefully remove the cheesecake from the springform tin, put the cranberrysauce on top and decorate with white chocolate.

Enjoy cooking!