Donuty z speculoos

studio kuchnia | Donuty z speculoos

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem kalorycznym, to znaczy jeżeli macie ochotę na przepyszne donuty pieczone na oleju i pokruszone ciasteczkami speculoos. Ponadto polane są wspaniałym lukrem miodowo-cynamonowym. Są mięciutkie, lekkie, strasznie puszyste i nie chłoną tłuszczu. Po prostu przepyszne, znikają w jeden dzień. Przepis na ciasto możecie także użyć na pączki, polecam!

30 sztuk

potrzebujesz

ciasto drożdżowe

200 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka suchych drożdży
30 g cukru
70 ml ciepłego mleka
60 g masła w temperaturze pokojowej
2 małe jajka „zerówki”
szczypta soli

polewa cynamonowo-miodowa

1 łyżka masła
1 łyżka miodu
30 g cukru pudru
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka mleczka do kawy
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kolendry w proszku

dodatkowo

4 ciasteczka speculoos

studio kuchnia | Donuty z speculoos

przygotowanie

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, odstawić na 5 minut.
Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, dodać mleko z drożdżami, jajka i sól. Wszystko razem wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie dodawać stopniowo miękkie masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do czystej miski, przykryć i pozostawić na 60 minut w ciepłym miejscu.
Następnie przełożyć na blat kuchenny posypany mąką, lekko wyrobić i zwinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę lub na całą noc do lodówki.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyciąć oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i czynności powtórzyć. Odstawić na 40 minut do napuszenia.
Donuty wrzucić na głęboki i rozgrzany olej do 170ºC i smażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Masło na polewę roztopić w garnuszku, dodać brązowy cukier i mieszać aż cukier się roztopi. Przełożyć do miseczki i wymieszać z resztą składników na płynną polewę.

Ostudzone donuty zamaczać w polewie i obsypać pokruszonymi ciasteczkami speculoos. Smacznego!