Ciasto dyniowe z czekoladą i kokosem

studio kuchnia | ciasto-dyniowe-z-czekolada-i-kokosem

Dyniowe ciasto z czekoladą pod kokosową chmurką. Nadzienie dyniowe jest lekkie i aksamitne z dodatkiem przypraw i smakuje niesamowicie na moim domowym spodzie. To ciasto jest łatwe do przygotowania i wspaniałe do popołudniowej kawy.

czas 100 minut 

studio kuchnia | ciasto-dyniowe-z-czekolada-i-kokosem

potrzebujesz

spód

250 g mąki
125 g zimnego masła
2 żółtka
80 g cukru
szczypta soli

nadzienie dyniowe

500 g dyni, obranej i bez pestek
3 jajka ‚zerówki’
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startego imbiru
ziarenka z jednej laski wanilii
szczypta soli

pianka kokosowa

1 puszka zimnego(!) mleka kokosowego (450 ml), najlepiej włożyć puszkę dzień wcześniej do lodówki
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii

studio kuchnia | ciasto-dyniowe-z-czekolada-i-kokosem

przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z cukrem i solą. Dodać żółtko i przesiać połowę mąki oraz zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do patelni, dodać 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Trwa to około 15 minut, potem dodać cynamon i imbir i dusić jeszcze przez 3 minuty. Ugnieść na puree.
Mleko i czekoladę włożyć do rondelka i podgrzać aż czekolada się rozpuści. Wymieszać z dynią i połączyć wszystkie składniki na nadzienie.

Spód i boki formy o wielkości 28 cm wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na 1/2 cm placek. Wyłożyć nim spód i boki tortownicy, nakłuć widelcem, oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, a następnie położyć obciążniki na ciasto. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 st. Usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 5 minut do lekkiego zarumienienia spodu.
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć nadzienie dyniowe, wyrównać i piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec jeszcze przez 40 minut. Wyjąć i ostudzić.

Delikatnie otworzyć puszkę mleka kokosowego, łyżką wyjąć stężały tłuszcz kokosowy, zostawiając wodnistą część w puszce. Ubić z cukrem pudrem i ziarnami z wanilii na sztywny puch. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Smacznego!